08 Φεβρουαρίου 2015

Οι εργολήπτες Ηλεκτρολόγοι κράτησαν ψηλά την κοινωνική συνοχή.




  Με αφορμή τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, θέλω να θυμίσω σε όλους τους συναδέλφους λίγα πράγματα από το πρόσφατο παρελθόν που αφορούν όχι μόνο τον κλάδο, αλλά ευρύτερα την κοινωνία.

  Οι Εργοδότες Ηλεκτρολόγοι πρέπει να είμαστε περήφανοι, διότι όχι μόνο δεν μειώσαμε τα ημερομίσθια εν μέσω πιέσεων και κρίσης, αντίθετα κάναμε συμβολική αύξηση στην τελευταία διμερή κλαδική συλλογική σύμβαση που υπογράψαμε το 2012.

  Τα χρόνια που πέρασαν, ο κλάδος δέχτηκε ένα ισχυρό πλήγμα από την συστημική κρίση και το πάγωμα της οικοδομικής δραστηριότητας. Οι οικονομικές πιέσεις που δεχόμασταν ήταν ισχυρές και μια εύκολη λύση έδειχνε να είναι η ανακούφιση των λειτουργικών εξόδων μέσω και της μείωσης των μισθών.

  Μια μείωση μισθών όμως θα έδινε μια ψευδή εικόνα συρρίκνωσης των λειτουργικών εξόδων των εργοληπτών, η πραγματική μείωση δεν μπορούσε να είναι άλλη, από τη μείωση των παράλογων ασφαλιστικών εισφορών, τη δίκαια φορολόγηση και την μείωση των έμμεσων φόρων στα προϊόντα καθημερινής χρήσης όπως του πετρελαίου και των πρώτων υλών.

  Η πραγματικότητα με μία μείωση μισθών, θα ήταν να περάσουμε τη μείωση του λειτουργικού μας κόστους στις συμβάσεις μας με τους πελάτες, σπρώχνοντας έτσι όχι μόνο τους υπαλλήλους μας στην εξαθλίωση, αλλά και πολλές φορές εμάς τους ίδιους, αφού σε μεγάλο βαθμό πλέον οι εργολήπτες ηλεκτρολόγοι αυτό-απασχολούμαστε.

  Το κόστος μιας μείωσης στους μισθούς, ενώ δεν είναι τόσο μεγάλο ώστε να βοηθήσει στη σοβαρή μείωση του κόστους κατασκευής, ανακατασκευής ή συντήρησης, θα μείωνε περεταίρω το βιοτικό επίπεδο σε εμάς, στους υπαλλήλους και πολλές φορές φίλους μας, τελικά, στις οικογένειες του δικού μας κλάδου.

Δεν τους κάναμε το χατίρι.

  Δικαιώθηκε η προσωπική μου επιλογή να κρατήσουμε ψηλά το επίπεδο μας στο βαθμό που περνούσε από το χέρι μας και αυτό έχει την υπογραφή μου.

  Όμως δεν τελείωσε κάτι με αυτό, ο πραγματικός αγώνας για όλους τους μικρούς επαγγελματίες συνεχίζεται και μάλιστα ποιο έντονα.

    Στις δηλώσεις ενός αριστερού Πρωθυπουργού θα περιμέναμε να ακούσουμε να μιλάει για τη νέα σεισάχθεια στα χρέη, για μια δεύτερη ευκαιρία ελάφρυνσης των εισφορών στον ΟΑΕΕ στους υπερχρεωμένους επαγγελματίες, οι οποίες είναι καταφανώς παράνομες.

Δείτε http://mikromesaioi-eve.blogspot.gr/2014/04/2442014.html
και όχι για χτύπημα του λαθρεμπορίου καπνού αντί για μείωση φορολογίας στον καπνό.

  Παρά τις δηλώσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις προς το δικαιότερο, το βαθύ υδροκέφαλο και υπερδιογκωμένο κράτος, το οποίο δεν δείχνει να θέλει να το μειώσει η κυβέρνηση, θα συνεχίσει και μάλιστα ενισχυμένο.

 Το κράτος μπορεί να είναι απρόσωπο, αλλά όλοι ξέρουμε ότι τα νήματα του τα κινούν Εσωστρεφείς και συντηρητικοί συνδικαλιστικοί φορείς, οι οποίοι για να συνεχίσουν το ανίερο έργο τους, θα ζητούν περισσότερους φόρους για να συντηρηθούν οι ίδιοι και οι στρατιές χρήσιμων, αλλά και άχρηστων υπαλλήλων, τίμιων χαμηλόμισθων, αλλά και διεφθαρμένων υψηλόμισθων.

 Θα συνεχίσει να μας θεωρεί defacto κλέφτες, θα συνεχίσει να ζητά παράλογες εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία και όλα αυτά, σίγουρα δεν μπορούν να προσελκύσουν κεφάλαια, δεν μπορούν να επανεκκινήσουν ούτε την οικονομία, ούτε την οικοδομική δραστηριότητα.

  Όπως κάναμε τα προηγούμενα χρόνια σε όλες τις κυβερνήσεις, θα παρακολουθούμε κάθε κίνηση της κυβέρνησης αυτής, θα στηρίζουμε κάθε θετική προσπάθεια και θα αντιδρούμε ανάλογα σε κάθε συντηρητική στάση, σε κάθε πισωγύρισμα.

  Ο αγώνας για Δικαιοσύνη και Ισονομία συνεχίζεται!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου